Excite

‘Gelukkigste huwelijksjaren zijn vóór kinderen’

Wie gaat trouwen kan maar beter even wachten met kinderen: de eerste vijf jaren van het huwelijk blijken het gelukkigst te zijn. Tenminste, als die zonder kinderen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat onder 14.000 gezinnen werd uitgevoerd. Voor het onderzoek werden bijna 35.000 Britten ondervraagd.

De resultaten van het onderzoek waren opvallend: de mensen die het gelukkigst waren, waren minder dan vijf jaar samen en hadden nog geen kinderen. In de meeste gevallen hadden ze ongeveer hetzelfde opleidingsniveau en werkte de man. Over het algemeen zijn de mannen wat gelukkiger dan de vrouwen. Ook lijkt leeftijd een factor in het gelijk: des te ouder je wordt, des te meer je in lijkt te leveren op het geluksfront. Werk heeft voor mannen invloed: zij voelen zich gelukkiger als ze werk hebben. Vrouwen vinden inkomen weer belangrijk.

Uit het onderzoek bleek ook dat trouwen behoorlijk gezond kan zijn: getrouwde koppels slapen beter dan samenwonende koppels en hebben hier minder slaapmiddelen voor nodig.

Het onderzoek krijgt een vervolg: in de komende 20 jaar worden weer zo’n 40.000 gezinnen ondervraagd. Dat onderzoek is nu al het grootste sociale onderzoek dat ooit in Engeland heeft plaatsgevonden. De resultaten die voortkomen uit dit onderzoek zullen onder meer worden ingezet door wetenschappers, de sociale sector en natuurlijk de overheid.

Afbeelding: Flickr account CarlosMendozaPhoto

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021