Excite

'Gember goed bij preventie darmkanker'

Aan gember worden veel (genees)krachtige werkingen toegeschreven. Zo wordt het al jaren gebruikt door sommigen om het libido te verhogen. Ook zou je er lekker warm van worden en stimuleert het de bloedsomloop en kan het misselijkheid onderdrukken. Nu heeft onderzoek uitgewezen dat het ook wel eens een goed middel zou kunnen bij de preventie van darmkanker.

Effect op mensen

Er was al onderzoek gedaan naar de werking van gember op tumoren, maar dan bij ratten en muizen. Wetenschappers keken daarbij of de wortel een effect had op chemische stoffen die darmkanker kunnen veroorzaken. Dat bleek zo te zijn en een onderzoeksteam van de University of Michigan wilde nu weten of gember ook bij mensen effect heeft.

Tijdens het onderzoek kregen dertig gezonde mensen gedurende een maand óf gember toegediend óf een niet-werkzame stof (placebo). De hoeveelheid gember stond gelijk aan de hoeveelheid die mensen gemiddeld per dag eten, zodat de resultaten ook toepasbaar zouden zijn op de realiteit. Tijdens het onderzoek werd er steeds weefsel afgenomen uit de darmen van de proefpersonen.

Minder ontstekingen

Al snel bleek dat de groep die gember toegediend kreeg, minder last had van ontstekingen. Uit eerder onderzoek wisten de wetenschappers al dat ontstekingen in het darmweefsel sterk verband houden met de ontwikkeling van darmkanker. Een gunstig effect dus.

Toch wil de medische wereld niet te hoog van de toren blazen. Het onderzoek was relatief kleinschalig en biedt daarom slechts eerste aanwijzingen. De proef zal op grotere schaal herhaald moeten worden. Ook dienen de wetenschappers erbij te vermelden dat de gember een aantal onprettige bijwerkingen had, zoals winderigheid en maagklachten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021