Excite

Gepensioneerden zijn gelukkiger

Je jeugd is niet de gelukkigste tijd van je leven, dat is de periode na je pensioen. Volgens wetenschappers voel je je dan gelukkiger dan ooit en word je helemaal niet chagrijnig. Vooral na je 70e wacht je een fijn periode.

Tenminste, als je dan nog gezond bent, voldoende inkomen hebt en niet eenzaam bent. Die voorwaarden zijn namelijk wél belangrijk voor een onbezorgd en gelukkig leven, ook op latere leeftijd. Dit blijkt uit het boek van de 81-jaar oude professor Lewis Wolpert. Hij ontdekte dat jongeren relatief gelukkig zijn, maar dat dat gevoel snel achteruit gaat. Pas vanaf halverwege veertig worden mensen weer wat gelukkiger, tot daar rond de leeftijd van 70 of 80 een hoogtepunt in te zien is.

Voor het onderzoek werd onder meer gebruik gemaakt van 341.000 proefpersonen. De algehele tendens bleek dezelfde conclusie te volgen: in onze jeugd zijn we relatief gelukkig, dat gevoel neemt af tot halverwege veertig en na dat dipje klimt het weer omhoog. Blijkbaar halen we als we ouder worden echt het maximale uit ons leven en doen we dan meer van wat we echt leuk vinden, in plaats van dingen die we eigenlijk zouden moeten doen.

De conclusie geldt dus voor iedereen die voldoende geld heeft, gezond is en zich niet eenzaam voelt. Een ziekte als Alzheimer heeft hier geen invloed op; zolang de relaties met mensen verder goed zijn, blijft het geluksgevoel ook.

Afbeelding: Flickr account SCA

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021