Excite

Gewicht en de overgang

Naarmate we ouder worden, lijkt het steeds moeilijker te zijn om op gewicht te komen en te blijven. Het gevolg is dat veel mensen ongemerkt aankomen, zelfs wanneer ze minder eten. De reden? Hormonen. Gewicht en de overgang zijn namelijk sterk verbonden.

Hormonen bepalen stofwisseling

Hormonen zijn niet alleen een probleem voor puberende jongeren. Ook vrouwen tussen de 40 en 55 kunnen last krijgen van de effecten van een veranderende hormoonhuishouding. Hormonen bepalen voor een belangrijk deel de stofwisseling. Tevens bepalen ze in grote mate de vetverbranding en daarmee de mate van vetopslag in het lichaam. Niet gek dat de overgang zoveel impact heeft op het gewicht.

Oestrogeen en vetopslag

Hoewel ook het mannelijk lichaam hormonale veranderingen doorgaat, zijn het vooral vrouwen die last krijgen van gewichtstoename. Vooral plotselinge toename van het vrouwelijk hormoon oestrogeen zorgt voor onnodig vetopslag. Het bevordert vetopslag in met name de billen, dijbenen en kuiten. Daarnaast leidt het in sommige gevallen tot cellulitus, slaapproblemen en een slecht humeur. Oestrogeen zorgt er ook voor dat je minder snel een vol gevoel hebt, waardoor honger en lekkere trek gemakkelijk in elkaar overlopen.

Voedingspatroon

Helaas is er maar één manier om de gewichtstoename een halt toe te roepen: pas je voedingspatroon aan. Blijf voldoende bewegen en minder de inname van koolhydraten. Eet voldoende zuivel en groenten, en vervang boterhammen eens door een groene smoothie. Zo krijgen de kilo’s ook in de overgang geen kans.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020