Excite

Gezellige buren goed voor de gezondheid

Wil je het beste voor je gezondheid? Dan wordt het misschien wel tijd om te verhuizen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezellige buren goed zijn voor je gezondheid. Des te gezelliger Nederlanders hun buurt vinden, des te gezonder ze zichzelf voelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door sociologe Sigrid Mohnen. Ze gebruikte voor haar onderzoek de gegevens van meer dan 60.000 Nederlanders. Verschillende factoren bleken mee te wegen in de gezondheidsbeleving van de gemiddelde Nederlander. Geslacht en opleidingsniveau spelen bijvoorbeeld ook een rol.

Over het algemeen kan de conclusie getrokken worden dat mensen zich gezonder voelen als ze in een buurt wonen waar mensen elkaar goed kennen, de sfeer gezellig is en er een goed samenhorigheidsgevoel is. Factoren zoals welvaart tellen ook wel mee, maar in veel mindere mate.

Volgens Mohnen is er wel een verklaring voor het opvallende resultaat: de sociale controle. Als de sociale controle goed is, dan is de kans groter dat ouders elkaar vertellen over bijvoorbeeld het gedrag van hun kinderen. Bovendien helpt het dat mensen zich goed op hun gemak voelen; dat betekent dat ze beter om kunnen gaan met stress.

Afbeelding: Flickr account muslim page

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020