Excite

Gezond, lekker,makkelijk en... nieuw: kiwibes!

De smaak van kiwi en het gemak van een bes: dat is de kiwibes, oftewel, de Actinidia arguta. Deze nieuwe bes is ontwikkeld door het departement biowetenschappen van de Hogeschool Gent en zal ook op de commerciële markt verschijnen.

Waar de gewone kiwi gekenmerkt wordt door een harige schil, heeft de kiwibes juist een gladde schil, net als een bes. Daarom kan de kiwibes heel gemakkelijk gegeten worden, zonder deze eerst te schillen of snijden. De kiwibes heeft een heerlijk zoetige smaak, wat goed combineert bij de zachte en sappige structuur van het vruchtvlees.

Gezond is de kiwibes ook: qua voedingswaarde en smaak zit je met de kiwibes even goed als met de gewone kiwi. Het eet alleen veel makkelijker! Kiwibessen zijn daarom heel geschikt om uit het vuistje te eten of te verwerken in een dessert. Zeker in de winter, want het vitamine C-gehalte van de kiwibes is het tweevoudige van een citroen.

De vorm en smaak van de kiwibes zijn al bijzonder, maar dat is niet het enige. Deze kiwibes hoeft namelijk niet in Frankrijk, Italië of Nieuw-Zeeland geteeld te worden, maar kan gewoon in de openlucht groeien. Zelfs temperaturen tot min 30 graden kan de plant aan. Door de teeltomstandigheden helemaal te optimaliseren, is het mogelijk om deze bessen ook in ons koude landje te laten groeien.

De eerste grote oogst van Belgische kiwibessen zal waarschijnlijk vanaf volgend jaar in de winkels liggen. Wij zijn benieuwd!

Afbeelding: Kiwibes.be

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021