Excite

Gezond leven kan jaren schelen

Er wordt vaak gegist naar de reden dan sommige mensen een hele hoge leeftijd weten te behalen. Maar eigenlijk is het geheim heel simpel: Door gezond te leven kun je jaren ouder worden.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Ze volgden maar liefst 120.000 mensen over een periode van 25 jaar. Vrouwen die gezond leefden, werden gemiddeld maar liefst 15 jaar ouder. Voor mannen was dit met 8,5 jaar iets minder, maar nog steeds significant. In Nederland worden vrouwen gemiddeld 82 jaar, mannen 77.

‘Wij hebben gekeken naar hoeveel jaar extra je krijgt als je niet rookt, intussen ook een goed gewicht hebt, voldoende beweegt en gezond eet’, vertelde professor Piet van den Brandt van de Universiteit Maastricht aan het Vlaamse Knackr.

‘Een vrouw die zo goed als heel haar leven op al die elementen positief scoort, wordt gemiddeld vijftien jaar ouder dan een vrouw die bij alle factoren een minnetje ziet staan.’

Wil je nu al beginnen met gezond leven, zorg dan in ieder geval dat je BMI tussen de 18,5 en 25 ligt. Ook is het verstandig om minimaal een half uur per dag te sporten. Zelfs wandelen is al voldoende. Ook een paar glaasjes alcohol per dag is erg gezond.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021