Excite

Glazen plafond wordt versterkt door vrouwelijke baas

Hoewel we er in Europa prat op gaan mannen en vrouwen gelijk te behandelen, bestaat er nog altijd zoiets als een glazen plafond. Het lukt vrouwen om zich in het bedrijfsleven tot een bepaald niveau op te werken, maar komen daarna niet meer verder. Je zou denken dat het hebben van een vrouwelijke baas de kansen weer een beetje gelijktrekt, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen die een vrouwelijke baas hebben veel meer begeleiding en steun krijgen dan hun vrouwelijke collega’s.

Het onderzoek, dat in Social Science Research werd gepubliceerd, bewijst eens temeer dat bazinnen vaak last hebben van het ‘Bijenkoningin-syndroom’. In plaats van dat ze andere vrouwen steunen, proberen ze te verhinderen dat deze de bedrijfsladder bestijgen, concludeerde een team van psychologen van de Universiteit van Cincinatti. De wetenschappers denken dat vrouwen vaak bang zijn voor concurrentie. Ook willen ze niet uit de toon vallen bij hun ondergeschikten. Omdat dit vaak mannen zijn, krijgen deze meer aandacht.

Volgens hoofdonderzoeker David Maume blijkt uit veel onderzoeken dat vrouwen betere leiders zijn, die meer ondersteuning en verantwoordelijkheid aan hun ondergeschikten geven. Uit het eigen onderzoek blijkt iets heel anders. "Mensen die denken dat vrouwelijke bazen de verhouding leidinggevende-ondergeschikte drastisch zullen veranderen, komen bedrogen uit. Vrouwen die het lukt om een leidinggevende positie te krijgen in bedrijven die door mannen worden gedomineerd, zijn vaak net zo hard of nog veel harder dan die mannen."

Afbeelding: Flickr, gebruiker mirimcfly

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020