Excite

Glutenallergie: hoe ga je er mee om?

Allergische reacties zijn vervelend. Zeker als ze heftig zijn. Gaat het om een voedselallergie? Dan kan dat je leven flink door de war schoppen. Een glutenallergie bijvoorbeeld heeft een grote impact op je dagelijkse levensbehoeften. Hoe kun je er het beste mee omgaan als iemand in je omgeving last heeft van een glutenallergie?

Wat is een glutenallergie?

Een glutenallergie is een vrij zeldzame voedselallergie en is een allergische reactie van het lichaam op een of twee eiwitten die voorkomen in graanproducten. Een glutenallergie kan daarom optreden in graansoorten, zoals tarwe, maïs, rijst, haver, of andere granen. De diagnose is lastig te stellen en kan alleen worden vastgesteld door een zogenaamd eliminatiedieet, waarbij kan worden gevonden tegen welk type gluten, en dus tegen welke graansoort, de allergie is gericht.

Glutenallergie of coeliakie?

Glutenallergie wordt nog al eens verwarmd met coeliakie. Coeliakie is een glutenintolerantie en komt veel vaker voor dan een daadwerkelijke glutenallergie. Bij coeliakie is er sprake van een aandoening aan de darmwand waardoor deze niet goed kan functioneren. Malabsorptie is het gevolg en dan vooral met gluten. De persoon met coeliakie kan daarom gluten niet verdragen, dit is de intolerantie en verschilt in lichamelijke reactie van glutenallergie.

Bij coeliakie, en dus glutenintolerantie, treedt de lichamelijke reactie langzaam maar gestaag op. In het geval van een daadwerkelijke glutenallergie treedt de reactie heel snel, bijna gelijktijdig, op met de inname van gluten.

Ook is het zo dat voor een allergie maar heel weinig gluten nodig zijn. Om een reactie op te wekken bij intolerantie zijn veel grotere hoeveelheden nodig.

Een glutenvrij dieet tegen een glutenallergie

Wanneer iemand dus last heeft van een glutenallergie, dien je gluten op alle mogelijke manieren te vermijden. Te beginnen met het dieet. Vermijd daarom altijd de volgende producten:

  • Brood, pasta en ontbijtgranen
  • Koekjes, taart en gebakjes
  • Soja (saus), mosterd en mayonaise
  • Soep en sauzen uit blik of in flessen
  • Bier en whisky

Let ook op pinda's, nootjes en oliën, deze kunnen sporen van gluten bevatten. Bekijk ook altijd de verpakking van producten en zorg ervoor dat ze geheel glutenvrij zijn! Immers, zelfs sporen van gluten kunnen al een allergische reactie veroorzaken!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018