Excite

Glutenvrij brood straks eindelijk lekker

Glutenvrij brood smaakt volgens de kenners op het moment nog ontzettend smerig, maar daar gaat binnenkort verandering in komen. Onderzoekster Lieke van Riemsdijk heeft namelijk een methode ontdekt die ervoor kan zorgen dat glutenvrij brood ook echt als brood gaat smaken.

Het nieuwe brood dat Van Riemsdijk ontwikkeld heeft, heeft dezelfde eigenschappen als echt brood. Het is knapperig en het is luchtig. Bovendien lijkt het op ‘echt’ brood. Dit is een ware doorbraak, want hoewel er al langere tijd gewerkt wordt aan een glutenvrij brood, is er tot nu toe nog nooit een variant geweest die echt lijkt op het echte brood. Tot nu toe was het resultaat meer een cake-achtig materiaal dat helemaal op geen enkele manier op brood leek.

Van Riemsdijk gebruikte voor haar methoden melkeiwit in plaats van gluten. Eerder werd dit ook al eens geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Van Riemsdijk koos er echter voor om kleine bolletjes van de melkeiwitten te maken en dat werkte wel: het resultaat was veel lichter en luchtiger, ondanks het feit dat er slechts 2,4% melkeiwit in zat. Volgens Van Riemsdijk functioneert het melkeiwit een beetje als gluten; het plakt ook aan elkaar en vormt een soort netwerk, waardoor het deeg weer elastischer wordt. Daarna was het slechts een kwestie van afbakken. Van Riemsdijk is overigens nog wel op zoek naar een methode om het brood ook wat minder taai te maken, dat is het nu namelijk nog wel een beetje.

Afbeelding: Flickr account FotoosVanRobin

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020