Excite

Glutenvrij dieet helpt tegen coeliakie

Gluten zijn plantaardige eiwitten die in veel meer voedingsmiddelen voorkomen dan gedacht. Veel mensen lijden aan coeliakie, ook wel glutenallergie genoemd. Het betreft hier een auto-immuunziekte waarbij dit plantaardige eiwit het slijmvlies van je dikke darm aantast. Coeliakie of glutenallergie brengt jouw levenskwaliteit duidelijk in gevaar. Laten we even kijken naar de symptomen van deze glutenallergie en hoe de ziekte te behandelen is met een glutenvrij dieet.

Glutenallergie moeilijk te herkennen

Een glutenallergie is bijzonder moeilijk herkenbaar, zelfs niet door geneeskundigen. Heb jij problemen met het verteren van voeding, met chronische diarree en buikklachten? Dan is de kans groot dat jij te maken hebt met coeliakie of glutenallergie! In een later stadium volgen bloedarmoede, chronische vermoeidheid, een  ontregelde bloedstolling, ernstig gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden en zelfs met vruchtbaarheidsproblemen en miskramen. Deze uiteenlopende symptomen zijn de oorzaak van dat een juiste diagnose van coeliakie lang kan aanslepen.

Granen verboden

Het gluteneiwit komt vooral, maar niet uitsluitend voor in tarwe, rogge, bloem en haver. Voor coeliakie patiënten zijn deze producten ten strengste verboden. Het gluteneiwit is niet alleen terug te vinden in brood, broodproducten en banket maar ook in deegwaren, pasta, paneermeel en zelfs in bouillonblokjes. Eens de diagnose gesteld, biedt een levenslang glutenvrij dieet de enige oplossing.

Aangepaste wetgeving vanaf 2012

Sinds kort is er glutenvrije brood- en bakmix op de markt, en dat is voor coeliakie patiënten meer dan een stap vooruit. Deze glutenvrije bloem zal ongetwijfeld de levenskwaliteit van de vele coeliakie patiënten verhogen. De glutenvrije bloem voldoet aan de strenge Europese wetgeving, waarbij vanaf volgend jaar uitsluitend producten met een maximum glutengehalte van minder dan 20 milligram per kilo het glutenvrije label mogen dragen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020