Excite

Goede studieresultaten haal je dankzij de kroeg!

Wie goede studieresultaten wil halen, hoeft zijn hoofd niet heel vaak in de bibliotheek te laten zien. De kroeg is een veel betere locatie. Studenten die gemotiveerd zijn en een groot sociaal netwerk hebben, werken veel beter door, zo blijkt uit onderzoek.

Lilian Eggens onderzocht onder meer de invloed van een groot sociaal netwerk op de studieresultaten. Hoewel het zo is dat het onderhouden van contacten tijd en energie kost, blijkt een groot netwerk wel een erg positieve invloed te hebben op de studie. Bovendien hangt de omvang van je netwerk vaak samen met de kans op studievertraging. Wie een groot netwerk heeft, heeft minder kans op studievertraging. Mogelijk komt dit doordat het netwerk helpt tegen bijvoorbeeld stress.

Het is wel belangrijk dat je de mensen in je sociale netwerk zorgvuldig kiest. Zo kun je beter geen vrienden hebben die ouder zijn dan dertig jaar, want dan blijkt het onderzochte voordeel niet op te gaan. Dit kan onder meer komen doordat oudere studenten in een andere levensfase zitten en zich dus met andere dingen bezig houden.

Naast een groot sociaal netwerk is dus ook motivatie van belang. Gemotiveerde studenten blijken in de praktijk hogere cijfers te halen en minder vertraging op te leveren. Volgens Eggens zijn die studenten waarschijnlijk beter belastbaar en kunnen ze de extra druk er goed bij hebben.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Neil T

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021