Excite

Gokken zonder slaap maakt roekeloos

Gokkers die na een nachtje doorgaan aan de pokertafel verschijnen, nemen meer risico en lijken zich minder bewust van de grote verliezen die ze zo kunnen oplopen. Daar zijn ze zich vaak niet eens van bewust. Ook mensen die zich na een nachtje doorhaalden prima voelden, veranderden hun strategie.

Onderzoeker Scott Huettel van de Duke University in Durham (North Carolina) liet 29 mensen een nachtje opblijven. Daarna moesten de proefpersonen een aantal taken uitvoeren waarbij ze onder meer moesten gokken. De proefpersonen konden zelf bepalen hoeveel geld ze wilden inzetten. Tijdens het experiment werden hun hersenen gescand.

Uit het onderzoek bleken grote verschillen tussen de proefpersonen en de controlegroep, die wel lekker had geslapen. De mensen die een hele nacht waren opgebleven, gingen voor de grotere winst. Ook al betekende dit dat ze een grotere kans op verlies hadden.

Ook de hersenscans verschilden. De mensen die grotere risico’s namen, hadden een grotere hersenactiviteit in bepaalde delen van de hersenen. Al met al bleek dat mensen zonder een nacht slaap meer risico's nemen en de negatieve gevolgen die hun acties kunnen hebben negeren. Opvallend was volgens de onderzoekers ook dat mensen zich daar vaak niet zo van bewust zijn.

De onderzoekers vroegen de proefpersonen die een nachtje hadden doorgehaald hoe ze zich voelden. De mensen die zeiden dat ze zich 'prima en alert' voelden, namen net zoveel risico als de mensen die slaperig waren. Dat wijst er volgens de wetenschappers op dat mensen zich nog zo alert kunnen voelen, maar na een nachtje zonder slaap toch niet in staat zijn om helder te denken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker dupo-x-y

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020