Excite

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die overgedragen kan worden via verschillende vormen van seksueel contact. De SOA staat ook wel bekend onder de naam druiper. De klachten die voorkomen bij gonorroe zijn dan ook verschillend. Afhankelijk waar de bacteriële infectie is begonnen, krijgt de patiënt last van de slijmvliezen van de anus, vagina, penis, ogen of keel.

Gonorroe symptomen

Een besmetting met gonorroe ontstaan via onveilige seks, zowel vaginaal als anaal. Ook via orale seks kan een besmetting met gonorroe opgelopen worden. De incubatietijd is heel kort, na zo'n twee tot vijf dagen ontstaan vaak de eerste klachten.

Gonorroe klachten bij vrouwen

Bij vrouwen kan de ziekte gonorroe vrij symptoomloos verlopen, maar dat is niet altijd zo. Sommige patiënten ervaren pijn bij plassen en bloedverlies tussen de menstruaties. Ook een vermeerdering van vaginale afscheiding die puskleurig is, is een veelgehoorde klacht.

Gonorroe klachten bij mannen

Bij mannen zijn de klachten van gonorroe veel ernstiger en duidelijker zichtbaar. In de dagen na de besmetting ontstaat een pusachtige afscheiding uit de penis, die groen of geel gekleurd is. Dit gaat over het algemeen samen met pijn bij het plassen, omdat de plasbuis is geïnfecteerd.

Gonorroe gevaarlijk

Het grootste probleem van gonorroe is dat het kan leiden tot sterilisatie. Dat de ziekte bij een infectie in de keel en anus vrijwel onopgemerkt gaat, kan onvruchtbaarheid op de loer liggen. De bacteriën kunnen in het bloed komen waardoor ontstekingen op andere, niet voor de hand liggende plaatsen kunnen voorkomen. Vooral bij vrouwen is het risico op verstopte eileiders groot als gevolg van eileiderontsteking. Bij mannen is de kans op infectie van de bijbal aanwezig, maar dat gebeurt niet vaak.

Gonorroe behandeling

De behandeling van gonorroe is eenvoudig. Vaak geneest de patiënt vanzelf na reen antibioticakuur. Als de gonorroe zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een eileiderontsteking is een zware antibioticakuur nodig, die mogelijk littekens achterlaat. Tijdens de behandeling wordt met klem aangeraden geen seks te hebben. De behandeling van gonorroe wordt wel steeds moeilijker, omdat de gonorroebacterie resistent dreigt te worden tegen antibiotica.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021