Excite

De jaarlijkse Nederlandse griep: de symptomen

Ieder jaar is het weer raak, het griepvirus trekt ons land binnen en vele collega's en klasgenoten verruilen hun bureau voor hun bedje om de dagen snotterend en met spierpijn door te brengen. Hoe herken je griep, wat zijn de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Jaarlijke seizoensgriep

Het griepvirus is hardnekkig, dat blijkt wel uit de vele zieken en zelf overlijdensgevallen van grieppatiënten. Ieder jaar krijgt bijna een miljoen Nederlanders te maken met het griepvirus. Voor zo'n 250 tot 2.000 mensen is dat fataal. Het gaat dan om mensen met een zwakke gezondheid, de zogenaamde risicogroepen. Ouderen, mensen met een zwakke gezondheid zoals long- en hartpatiënten en kleine kinderen moeten extra oppassen voor de griep.

Symptomen van griep

Veel mensen die zeggen dat ze griep hebben, verwarren dit met een verkoudheidsvirus. Dit is omdat de symptomen deels overeenkomen. Een griepvirus is alleen veel heftiger en kan dus leiden tot sterfte. Griep begint meestal met een loopneus gecombineerd met keelpijn en hoesten. Hoofdpijn, koorts en spierpijn volgen dan. Verder is er vaak een algeheel gevoel van ziek zijn: weinig energie en geen eetlust. Grieppatiënten worden vaak snel ziek. Uren na de eerste verschijnselen kan de koorts al komen opzetten.

Griepbestrijding

Er zijn een aantal manieren om griep tegen te gaan. Omdat griep een virus is, kan een goede algehele gezondheid in je voordeel kan werken. Een goede gezondheid betekent immers een grotere weerstand tegen virussen. Was je handen regelmatig en nies en hoest in je elleboog. Zorg thuis voor schone deurklinken en een schone afstandsbediening. Heb je toch eenmaal de ziekte te pakken? Simpelweg uitzieken is de remedie. Het immuunsysteem van je lichaam zal op den duur zelf antilichaampjes aanmaken.

Uitzieken bij griep

Voor al die collega's, klasgenoten en vrienden die met griep thuiszitten, zit er niks anders op dan uitzieken en wachten tot het griepvirus weer wegtrekt. Genoeg drinken, gezond eten en veel slapen is de enige oplossing om de griep symptomen het lichaam uit te werken. De traditionele fruitmand zal dus zeker gewaardeerd worden als je niet onder het ziektebezoek uitkomt!


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021