Excite

Griepepidemie: wat nu?

Helaas voor ons is de griepepidemie een bijna jaarlijks terugkerende periode in de winter. De epidemie kenmerkt zich door een stijgend aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van griep: vaak zijn ouderen en mensen met een verminderde weerstand het slachtoffer. Gelukkig knappen de meeste mensen na 3 tot 5 dagen weer op. Bijna jaarlijks hebben we te maken met een griepepidemie. Hoe ga je daarmee om?

Griep verschijnselen en symptomen

Griep is een virusinfectie die zich investeert in de luchtwegen, daarom denken mensen vaak dat ze griep hebben als het om een zware verkoudheid gaat. Griep gaat echter gepaard met aanzienlijke ziekteverschijnselen. Daarbij moet je denken aan keelpijn, hoesten en een verstopte neus, maar ook koorts, spierpijn, een verminderde eetlust en een algeheel gevoel van ziekte. Griepverschijnselen komen vaak ook voor bij andere ziektes. De ziekte komt vaak erg snel opzetten.

Griepepidemie verschijnselen

Griep is een ziekte die eigenlijk vooral voorkomt in de winter, omdat het griepvirus of influenza dan het best kan groeien in onze luchtwegen, voorhoofdsholte en bijholten. In tropische klimaten komt het virus het hele jaar voor. Er is sprake van een griepepidemie als gevallen van griep in een bepaald gebied ineens veel meer voorkomen dan normaal. Dit komt in Nederland neer op zo’n 6 ziektegevallen op 10.000 mensen. In België hanteert men de regel dat 5 procent van de klachten bij de huisarts griep gerelateerd zijn.

Griep preventie

Wanneer je klachten bij een griepepidemie krijgt, ben je meestal al te laat. Het advies is dan vooral om te voorkomen dat je andere mensen besmet met het virus. Ga dus niet in de wachtkamer van de huisarts zitten, maar kies voor een telefonisch consult. Griep voorkomen doe je het best door een hoge weerstand op te bouwen. Zorg goed voor je lichaam en eet voldoende groente en fruit. Gebruik eventueel echinacea. Dit kan kan griep helpen voorkomen, omdat het je weerstand verhoogt en ontstekingen remt.

Griep pandemie

Wanneer een griepepidemie over de hele wereld opgemerkt is, kun je spreken van een grieppandemie. Grote besmettingen, zoals een pandemie, komen maar weinig voor. Ze worden vaak veroorzaakt door een gemuteerd griepvirus, waardoor inentingen en opgebouwde weerstand niet helpen tegen het virus. Voorbeelden zijn de Spaanse griep aan het begin van de vorige eeuw, en meer recent de Vogelgriep en de Mexicaanse griep.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020