Excite

Grijze haren verschijnen steeds eerder

We worden ouder dan ooit en voelen ons langer gezond dan vroeger, maar er is één ding dat juist de verkeerde kant op mee beweegt: ons haar. We worden namelijk veel eerder grijs. Vooral vrouwen lijken hier last van te hebben.

Het verzorgingsmerk John Frieda onderzocht hoe het zat met vrouwen en grijze haren en kwam erachter dat er steeds meer ‘ghosts’ komen, oftewel: Grey Haired Over Stressed Twenty Somethings. Steeds meer vrouwen worden al voor hun dertigste grijs. Dit geldt bijvoorbeeld voor 32 procent van de Britse vrouwen, terwijl dat twintig jaar geleden nog maar 18 procent was.

Als reactie daarop laten vrouwen hun haar regelmatig kleuren, zodat de grijze haren niet zichtbaar zijn. De meeste vrouwen wijten hun grijze haren aan te veel stress. Of dit ook daadwerkelijk – wetenschappelijk gezien – de oorzaak kan zijn, is maar de vraag. Het is ook mogelijk dat genen ervoor zorgen dat we vroeger grijs worden. Wel hebben Japanse onderzoekers al vastgesteld dat haarfollikels last kunnen hebben van dezelfde stress als het type dat DNA beschadigt. Helemaal onmogelijk lijkt de conclusie van de ‘ghosts’ dan ook niet te zijn.

Specialisten zijn op dit moment druk aan het proberen methoden te vinden om vroegtijdig grijs worden te voorkomen, bijvoorbeeld via een voedingssupplement of een shampoo. Het zou echter nog wel tien jaar kunnen duren voor hier concrete resultaten van te verwachten zijn.

Afbeelding: Flickr account mangpages

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020