Excite

Groente en fruit op recept in New York

Normaal gesproken schrijven dokters alleen recepten uit voor medicijnen, maar in New York kunnen dokters nu ook groente en fruit op recept voorschrijven. Een nieuw programma, speciaal voor mensen met overgewicht en obesitas. Het programma werd dinsdag gelanceerd door de autoriteiten van New York.

Gezondheidsdollars

Bij het ‘Fruit and Vegetable Program’, zoals het programma heet, krijgen mensen zogenaamde ‘Health Bucks’ of gezondheidsdollars. Per dag krijgen de patiënten 1 gezondheidsdollar voor henzelf en hun inwonende familieleden voor een periode van in ieder geval vier maanden. Met die dollars kunnen de patiënten op meer dan 140 streekmarkten in New York groente en fruit kopen.

Daarnaast moeten zij zich iedere maand melden bij een van de twee deelnemende ziekenhuizen voor een medische check. De patiënten krijgen ook voedingsadvies en hun gewicht wordt in de gaten gehouden.

Verse groente en fruit

New York wil met de groente en fruit actie het arme deel van de bevolking van de Amerikaanse stad beter toegang geven tot gezonde voeding. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bewoners van sommige wijken, niet iedere dag groente en fruit eten. Zeker in arme buurten zijn groente en fruit vaak moeilijker te verkrijgen dan ongezonde fastfood en kant- en klaarmaaltijden. De verse groente en fruit op doktersrecept moet daarvoor een oplossing bieden.

Lokale boeren

De eerste versie van het programma werd in 2011 al neergezet. Een non-profit organisatie zorgde er in een aantal Amerikaanse steden voor dat mensen die weinig te besteden hebben in contact kwamen met lokale boeren. Inmiddels doen verschillende stede in zeven staten mee aan het initiatief.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021