Excite

'Grotere kans op kanker met meer dan elf moedervlekken'

  • © Getty Images
Wie meer dan 11 moedervlekken op één arm heeft, heeft een bovengemiddelde kans op huidkanker. Dit hebben Britse onderzoekers geconstateerd in het British Journal of Dermatology. Zij baseerden deze uitspraak op een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 3.000 vrouwelijke Britse tweelingen. Deze tweelingen werden acht jaar lang gevolgd.

Tijdens het onderzoek werden gegevens verzameld over huidtypes, sproeten en moedervlekken. Daarnaast werden gegevens verzameld van meer dan 400 mannen en vrouwen met een melanoom. Hieruit kwam naar voren dat het tellen van het aantal moedervlekken op de rechterarm een goede indicatie was van het aantal moedervlekken op het hele lichaam. Vrouwen die meer dan zeven moedervlekken op hun rechterarm hadden, hadden er gemiddeld meer dan vijftig op hun hele lichaam. Als ze er meer dan 11 op hun arm hadden, dan hadden ze er meestal ruim honderd op hun hele lichaam.

Dit aantal zou volgens de onderzoekers goed zijn voor een vijf keer grotere kans op huidkanker of een melanoom. De onderzoekers hopen dat hun resultaten huisartsen helpen om risicogevallen eerder te ontdekken. Ook roepen ze mensen op om naar de huisarts te gaan als ze merken dat ze meer moedervlekken krijgen, of als deze gaan verschillen in grootte of kleur.

Er zijn veel verschillende soorten melanomen. De meest bekende varianten zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom. Deze melanomen ontstaan vooral op plekken waar de zon het beste kan komen, bijvoorbeeld het gezicht. Ook ontstaan ze vaak op wat latere leeftijd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021