Excite

Grotere kans op plotselinge hartdood bij COPD

  • © Getty Images
Mensen die lijden aan COPD hebben een grotere kans op plotselinge hartdood. Daarom is het belangrijk dat ze regelmatig gescreend worden op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een onderzoek dat door de Universiteit Gent en Erasmus MC werd uitgevoerd. Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens uit het Rotterdamse ERGO-onderzoek.

Plotselinge hartdood komt best vaak voor en heeft een enorme impact, vooral ook op nabestaanden. Het komt namelijk - zoals de naam al doet vermoeden - erg plotseling. Hierdoor blijven nabestaanden vaak in shock achter. COPD komt vooral veel voor bij ouderen. In Nederland lijden 320.000 mensen aan de ziekte. Volgens het Longfonds lopen nog eens 300.000 mensen een verhoogd risico op deze ziekte, zonder dat ze dat weten.

COPD wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan prikkelende stoffen. Dit kan bijvoorbeeld sigarettenrook zijn. Dit leidt tot een aanhoudende ontstekingsreactie in de longen en dat zorgt weer voor klachten als langdurig hoesten, overmatige slijmproductie en bijvoorbeeld kortademigheid. Omdat de ziekte ook vaak samengaat met aantasting van andere organen, heeft COPD over het algemeen een grote invloed op de levenskwaliteit en levensverwachting van COPD-patiënten.

De onderzoekers bekeken of een plotselinge hartdood vaker voorkwam bij COPD-patiënten dan bij leeftijdsgenoten zonder de ziekte en dat bleek inderdaad het geval te zijn. Dit komt ook deels door het chronische en toenemende zuurstoftekort dat kenmerkend is voor COPD, waardoor de structuur van het hart en de bloedvaten ook verandert. Dat zou mogelijk een oorzaak kunnen zijn van de verhoogde kans op plotselinge hartdood.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021