Excite

Grotere kans op soa tijdens zomervakantie

  • © Getty Images
De kans dat je een seksueel overdraagbare aandoening, een soa, oploopt is het grootst tijdens de zomervakantie. Dit blijkt uit cijfers van de Thermometer Seksuele Gezondheid die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gepubliceerd. Volgens de cijfers is er vooral in de zomermaanden een toenemende vraag te zien naar soa-testen bij huisartsen, soa-centra en GGD's in Nederland.

Volgens de organisatie is de kans op onveilige seks op zonnige bestemmingen in deze periode een stuk groter. Daardoor is het bij klinieken tijdens en kort na de zomerperiode een stuk drukker en worden er meer geslachtsziektes geconstateerd.

Daarnaast is het ook zo dat steeds meer Nederlanders zich laten testen op geslachtsziektes. Vorig jaar kwamen gedurende het hele jaar ruim 141.000 mensen op spreekuur bij de Centra Seksuele Gezondheid. In 2013 was dit nog 6 procent minder.

Het aantal mensen met een soa is in 2013 wel voor het eerst sinds 2007 weer licht gedaald, met 0,4 procent. Daarmee kwam het totaal voor 2013 uit op 14,7 procent. Chlamydia was - net als in voorgaande jaren - de meest vastgestelde SOA. Dit werd het vaakst ontdekt bij mannen en vrouwen onder de 25 jaar. Het aantal mensen met een gonorrie-infectie bleef stabiel ten opzichte van 2012. Deze soa wordt het vaakst gezien bij mannen die seks hebben met mannen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021