Excite

Wat is het Hantavirus?

Het Hantavirus is een ziekte die dodelijke gevolgen kan hebben. De symptomen zijn ernstig en besmette patiënten kunnen erg ziek worden. Het virus wordt overgebracht door knaagdieren, maar ook in de lucht zwevende virusdeeltjes kunnen mensen besmetten. Hantavirus kan niet worden overgedragen van mens op mens. Gelukkig wordt niet iedereen die het virus bij zich draagt ernstig ziek.

Oorsprong Hantavirus

Het Hantavirus werd voor het eerste geconstateerd tijdens de Koreaanse Oorlog tussen 1951 en 1953. Zo'n tien procent van de besmette VN-troepen overleed aan de ziekte. Het virus komt twintig varianten voor, waarbij ongeveer de helft dodelijke gevolgen kan hebben voor mensen. Niet alle vormen van het virus komen overal op de wereld voor.

Overdraagbaarheid Hantavirus

Het Hantavirus wordt overgedragen door verschillende knaagdieren en insectivoren, in het bijzonder door muizen, woelmuizen en ratten. In het geval van muizen wordt het Hantavirus verspreid door urine en uitwerpselen. Wanneer deze opdrogen komen de ziektedeeltjes in de lucht terecht, waar ze door de wind worden verspreid. Zo kunnen ze door mensen worden ingeademd. Vooral in ruimten met slechte isolatie is de kans op besmetting groot. Soms is het Hantavirus seizoensgebonden, omdat het dan voorkomt op een plek waar bijvoorbeeld veel kampeerders zitten.

Symptomen Hantavirus

De symptomen van het Hantavirus verschillen per type virus, maar over het algemeen beginnen ze als een nieraandoening, waarbij een hoge hartslag en het dalen van de bloeddruk niet ongewoon zijn. Verder kunnen griepachtige verschijnselen zoals diarree, misselijkheid, koorts, hoesten en kortademigheid voorkomen. Soms verloopt een ziektebed langzaam, maar in andere gevallen is een besmetting met Hantavirus acuut en dodelijk. In ieder geval moet er bij een mogelijke besmetting altijd contact opgenomen worden met een arts.

Hantavirus Yosemite Canada

In de zomer van 2012 raakten 10.000 toeristen besmet met het Hantavirus, daaronder waren meer dan vijftig Nederlanders. De besmetting kwam doordat de kampeerders in tentcabines hebben geslapen, waar het virus in de lucht zat. Er zijn enkele toeristen overleden, maar voor het merendeel bleef het enkel bij ziekteverschijnselen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018