Excite

Het hart is vitaal voor ons leven. Wat is precies een hartinfarct?

Stel je het volgende eens voor: je komt thuis na een drukke dag, en gaat zitten op bed. Alles lijkt normaal, tot je een vreemde uitstralende pijn rond je hartstreek gewaar wordt. Je begint te zweten en grijpt met je handen geschrokken naar je borst. Een naar verhaal, maar dit maken alle mensen mee die een hartinfarct hebben gehad. Wat is een hartinfarct nu precies?

Wat houdt een hartinfarct in?

Als iemand een hartinfarct heeft, wordt plotseling de bloedtoevoer naar een deel van de hartspier onderbroken. Het gevolg hiervan is dat een deel van het hart afsterft waardoor ritmestoornissen kunnen ontstaan en zelfs hartfalen, waarbij het proces waarbij er bloed door het lichaam wordt rondgepompt volledig plat ligt. Hierdoor blokkeert de toevoer van zuurstof naar de hersenen dat uiteindelijk tot de dood lijdt. De ernst van een hartinfarct hangt af van de grootte van de beschadiging en waar deze zich op de hartspier bevindt. Hierdoor verschillen de gevolgen van een hartinfarct nogal. In verband met de kans op ritmestoornissen en zelfs hartfalen is het van belang zo snel mogelijk in een ziekenhuis te worden opgenomen.

Wat is de behandeling bij een hartinfarct?

Als iemand een hartaanval heeft, is het van belang om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen en de patiënt naar een ziekenhuis te brengen, waar door middel van een dotterprocedure de blokkering van het kransvat kan wordt opgeheven. Hoe sneller dit lukt, hoe groter de kans dat er onherstelbare schade aan de hartspier wordt voorkomen.

Vroeger behandelde men een hartinfarct door het toedienen van medicatie waardoor de stolsels verdwijnen; deze methode wordt trombolyse genoemd. Een paar voorbeelden van deze middelen zijn streptokinase, reteplase, alteplase en urokinase.

Een dotterprocedure staat er echter bekend om bijna altijd veiliger te zijn, tenminste zolang een patiënt niet verder dan anderhalf uur van een ziekenhuis verwijderd is, waar dotterprocedures kunnen worden worden uitgevoerd.

Wat kan je doen om een hartaanval te voorkomen?

Als je erfelijke aanleg hebt op een hartaanval kan je daar uiteraard weinig aan veranderen, maar er zijn wel andere risicofactoren waar je zelf invloed op kan uitoefenen.

De nadruk ligt hierbij op het voorkomen van het proces van aderverkalking. Dit kan bijvoorbeeld door niet te roken, voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen en natuurlijk door overgewicht tegen te gaan. Zorg dat je gezonde voeding binnen krijgt, wees matig met vette, zoete en zoute producten. Vezels, groente en fruit zijn juist wel erg geschikt. Nuttig daarnaast niet meer dan twee glazen alcohol per dag.

Voor diabetespatiënten is het tot slot van belang om hun bloedsuiker zo optimaal mogelijk in te stellen, om de kans op een hartinfarct zo klein mogelijk te houden!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021