Excite

Wat is een heldere droom?

Soms kunnen dromen zo duidelijk zijn dat je ze nog jaren kunt herinneren. Als je tijdens deze dromen bewust bent dat je droomt heb je te maken met een heldere droom, ook wel lucide droom genoemd. Wanneer je dit bewustzijn onder controle hebt, kun je in je dromen je acties sturen. Wie wil dat nu niet?

Lucide droom: hoe werkt het?

Een lucide droom begint vaak als een normale droom, waarin je je ineens realiseert dat je droomt. Vaak komt die bewustwording na iets wat niet echt kan in het echte leven, zoals vliegen of iets anders onmogelijks of onverklaarbaars. De mate van luciditeit kan verschillen. In sommige gevallen kun je gebeurtenissen sturen, omdat je weet dat het enkel een droom is. Bij hele hoge mate van luciditeit weet je dat je veilig in je eigen bed ligt en dat er dus geen gevaar kan zijn; wat er ook in je droom gebeurt.

Wanneer heb je een lucide droom?

Om inzicht te krijgen in je eigen droomgedrag is het belangrijk dat je onthoudt waar je dromen over gaan. De makkelijkste manier is om een dagboek bij te houden, waarin je aantekeningen maakt zodra je wakker wordt uit een droom. Als je tijdens een droom wilt weten of je in een heldere droom zit, dan zijn er verschillende technieken om dat te achterhalen. Deze zijn in te delen in vier groepen:

  • Actie: iemand anders of jijzelf doet iets raars of onmogelijks
  • Vorm: iets verandert van vorm of ziet er vreemd uit
  • Context: de plaats of locatie van je droom is vreemd
  • Bewustzijn: vreemde gedachten of emoties

Het kan lastig zijn om deze kenmerken tijdens je droom te achterhalen. Daarvoor zijn er verschillende realiteitstesten die je in je droom kunt uitvoeren. Probeer bijvoorbeeld eens door een muur heen te lopen, probeer te zweven of te vliegen en bedenk je wat je de afgelopen tien minuten hebt gedaan. In dromen is de werkelijkheid altijd anders dan wanneer je wakker bent.

Niet wakker worden?

Soms is een heldere droom zo leuk dat je niet wakker wilt worden, of je hebt net heel veel moeite gedaan om je droom lucide te maken. Ook daar zijn technieken voor. Als je het gevoel hebt dat je droom wegebt, kun je in gedachten heel hard rondjes om je as gaan draaien. Ook handen wrijven kan een positief effect hebben. Je zult merken dat je langer in slaap blijft op deze manier. Zorg wel dat je je blijft focussen op je droom, anders raak je in een diepere slaap en verlies je alsnog de luciditeit.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019