Excite

`Help, mijn penis krimpt!´

De titel van dit artikel klinkt als een goed plot voor een nachtmerrie, maar in Aziatische landen is een dergelijke gedachte niet zo raar. Daar kennen ze namelijk Penispaniek. Mannen die aan deze vorm van massahysterie lijden geloven heilig dat hun penis aan het krimpen is, om uiteindelijk te verdwijnen.

Het fenomeen heet Koro, en is bizar genoeg bijna alleen terug te vinden bij mensen van Chinese etniciteit. Natuurlijk is deze geestesziekte behoorlijk zeldzaam, dus de kans dat de lokale afhaalchinees er aan lijdt is uiterst klein.

Historici denken dat Koro zijn oorsprong heeft in de Chinese leer over seksualiteit. Ook in de Chinese folklore is de inschuifpenis een bekende verhaallijn.

De eerste goed gedocumenteerde meldingen van Koro stammen uit de negentiende eeuw. In China is de laatste massale uitbraak van penispaniek rond 1985 geweest. In totaal 3000 mannen uit zestien verschillende steden melden zich toen met klachten over een krimpende jongeheer.

Ook Singapore en Thailand hebben Koro epidemieën gekend. Zelfs in Afrika komt een vorm van Koro voor, al is daar het geloof dat de penis gestolen wordt door demonen populair.

Overigens is het goed om te weten dat Koro zich enkel en alleen in het hoofd van de slachtoffers afspeelt. Daadwerkelijke krimp is nooit waargenomen. Wel is het regelmatig voorgekomen dat mannen die door Koro getroffen waren medisch behandeld moesten worden. Vaak hadden deze mannen zich net iets te enthousiast tegen de krimp proberen te weren, waardoor ze gewond raakten aan hun genitaliën.

Afbeelding: Flickr, gebruiker quinn.anya

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020