Excite

Herken goede en slechte vetten!

Het idee dat vet niet goed voor je is, is inmiddels al achterhaald: er zijn namelijk goede én slechte vetten. Maar welke vetten precies goed zijn, en welke slecht, is niet helemaal duidelijk. Gelukkig zijn er manieren om ze te herkennen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er goede vetten zijn en dat die niet alleen ‘mogen’, maar ook nog eens goed voor je zijn. Als je die vervangt door bijvoorbeeld koolhydraten, dan loop je meer risico op hart- en vaatziekten.

Slechte vetten kun je vaak al herkennen aan het label; als hier iets als ‘gedroogd’ of ‘deels gedroogd’ of ‘transvet’ op staat, dan kun je het beter laten liggen. Dan is het niet goed voor je gezondheid. Ook verzadigd vet is niet erg gezond, dat kun je beter vermijden. Het maakt dan niet uit of het dierlijk of plantaardig is. Wel goed is onverzadigd vet. Dat zijn de vetten die bij kamertemperatuur vloeibaar blijven. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, ongezouten nootjes en vis.

Ook producten die Omega-3 en Omega-6 bevatten, zijn een goede keuze. Je lichaam maakt die niet zelf aan, maar heeft ze wel nodig. Denk ook eens goed aan je snacks en vervang je mayonaise liever door een guacamole dip en vervang je chips eens door groenten of volkoren chips. Dat dipt net zo lekker, maar is een stuk beter voor je.

Afbeelding: Flickr account funadium

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020