Excite

Wat te doen aan herpes?

Herpes is een verraderlijk virus waar je liever niet al te lang mee rondloopt. Niet alleen vanwege je gezondheid, maar ook vanwege het taboe rond herpes. Maar wat is herpes nu eigenlijk precies? Hoe loop je het virus op? En - liever nog - hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Het herpes virus

Herpes is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus: het herpes virus simplex virus, waarvan twee varianten bestaan. Herpes type 1 veroorzaakt de koortslip; herpes type 2 veroorzaakt genitale herpes, oftewel de seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die we vaak afkorten tot simpelweg 'herpes'. Daarnaast bestaan er nog andere strengen van het virus die bijvoorbeeld gordelroos en waterpokken veroorzaken.

Hoe loop je het herpes virus op?

Het herpes virus kan worden overgedragen door seksueel contact met iemand die het herpes virus bij zich draagt. Het virus kan het lichaam binnenkomen via de huid, de slijmvliezen in de mond, penis, vagina of anus.

Herpes symptomen

Het herpes virus zorgt voor een pijnlijke infectie van de huid en de slijmvliezen in en rond de geslachtsdelen. In een later stadium kunnen andere klachten optreden, zoals blaasjes of zweertjes op de geslachtsdelen. Vrouwen kunnen ook last krijgen van pijn bij het plassen.

Herpes behandelen

Herpes is helaas niet te genezen. Daarom kunnen de ziekteverschijnselen, ook na behandeling, steeds terugkeren. Maar het virus valt op zich wel goed te behandelen. Voor een koortslip zijn een aantal goede crèmes op de markt die de koortslip snel doen verminderen. Voor genitale herpes is een dergelijke crème niet beschikbaar. Daarvoor bestaan tabletten die de duur van een herpesaanval doen verkorten. Tot slot draagt een algehele goede conditie en gezondheidstoestand bij aan de afwezigheid van een herpesuitbraak.

Herpes voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, en dat geldt ook voor een infectie met het herpes virus. Probeer verspreiding van het virus te voorkomen door wanneer je een koortslip hebt, je eigen glazen en bestek te gebruiken. Zoenen is uit den boze. Uiteraard geldt in alle gevallen, zowel bij de koortslip als genitale herpes, dat je veilige seks hebt. Draag dus altijd een condoom!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019