Excite

Hersendood: wat is het en wat betekent het?

Je hoort er regelmatig iets over: dat iemand hersendood is verklaard. Maar diegene is nog niet dood. Voor veel mensen maakt dat gegeven dat hersendood een ongrijpbaar iets is. Wat is het precies en wat betekent hersendood zijn voor iemand of misschien nog wel belangrijker: voor zijn of haar omgeving?

Hersendood: wat is het?

Als iemand hersendood is, dan betekent dat dat de hersens van die persoon zijn afgestorven. En aangezien de hersenen alles in het lichaam regelen, vallen ook de lichaamsfuncties uit. Het lichaam is niet meer in staat om zelfstandig te ademen, het lichaam kan zichzelf niet meer warm houden en ook de bloeddruk kan niet meer geregeld worden.

Kunstmatig in leven

Omdat het lichaam zelf niets meer kan, wordt het in leven gehouden door machines. In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om die machines uit te zetten. Voor dat het echter zover is, moet wel met absolute zekerheid kunnen worden vastgesteld dat iemand hersendood is en niet bijvoorbeeld in coma ligt. Dit gebeurt door algemeen, klinisch neurologisch en aanvullend onderzoek. Omdat iemand met machines eventueel nog jaren 'in leven' gehouden zou kunnen worden, is hier meer dan genoeg tijd voor. Bovendien is er al eens iemand hersendood verklaard, die later weer volledig hersteld is. Die onderzoeken zijn daarom ook erg belangrijk.

Oorzaken hersendood

Hersendood word je niet zomaar, in de meeste gevallen is er dan sprake van een ernstig (hoofd)trauma, bijvoorbeeld een hevige klap, een zwaar ongeluk of een hersenbloeding. In al die gevallen is het vaak niet direct te zien of iemand hersendood is; het is vaak pas na een paar dagen veilig om de tests uit te voeren die kunnen leiden tot een hersendoodverklaring.

Hersendood en donorschap

Voor de slachtoffers en mensen eromheen is hersendood iets verschrikkelijks, maar voor sommige mensen kan het ook iets moois betekenen: jonge mensen die hersendood zijn, zijn ideale orgaandonors. Hun organen kunnen namelijk 'levend' worden overgezet, waardoor de kans op schade minder groot is en de kans op acceptatie door de ontvanger aanzienlijk is. Bij dode donors is sprake van veel meer tijdsdruk, waardoor soms alsnog organen verloren gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021