Excite

Hersenen gaan voor kansberekening bij zoeken

Als je iets zoekt, dan doen je hersenen aan kansberekening. Daarom lukt het vaak om spullen in hele korte tijd terug te vinden, ook al liggen ze tussen talloze andere dingetjes. Wetenschapper Ronald van den Berg onderzocht hoe dit precies werkte en kwam uit op kansberekening.

Uit zijn onderzoek bleek dat onze hersenen heel efficiënt omgaan met iets dat zoek is; alle beschikbare informatie in de hersenen wordt optimaal gebruikt, waardoor we goed kunnen zoeken. Ook berekenen onze hersenen hoe groot de kans is dat het item dat we zoeken aanwezig is in een bepaalde scène, bijvoorbeeld in de huiskamer of in die doos met troepjes. Is de kans volgens het brein groter dan 50 procent, dan krijgen we door dat het item daar wel zou moeten zijn.

In zijn onderzoek vergelijkt Van den Berg mensen eigenlijk met visuele detectives, die door middel van een bepaald beeld in hun hoofd kunnen bepalen hoe groot de kans is dat dat beeld ook echt juist is, oftewel; dat hetgeen dat gezocht wordt in die bewuste ruimte aanwezig is.

Dit is niet het enige handige kenmerk van onze hersenen; ze blijken ook in staat te zijn om te voorspellen wat er in een vertrouwde omgeving te zien is. Door dit te ‘voorspellen’, wordt energie bespaard bij het verwerken van de beelden.

Afbeelding: Flickr account brain_blogger

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021