Excite

Hersenschudding behandelen

Een hersenschudding is een kneuzing van de hersens die meestal ontstaat wanneer je hoofd een harde klap heeft gehad. Afhankelijk van de kracht van de klap schiet de blessure in de hersens, waardoor je vaak niet ziet dat je een hersenbeschadiging hebt opgelopen. Bijna altijd lost een hersenschudding vanzelf weer op, maar het is belangrijk om bij een hersenschudding het rustig aan te doen.

Symptomen hersenschudding

Een hersenschudding komt voor in verschillende maten. De symptomen verschillen dan ook afhankelijk van hoe serieus je getroffen bent. Het is mogelijk dat je vlak na je hoofdstoot even buiten bewustzijn bent. Bewusteloosheid bij een hersenschudding is een veelvoorkomend verschijnsel, maar duurt vaak niet langer dan tien seconden. Bij een hersenschudding is ook misselijkheid of braken niet vreemd. Als het een zware hersenschudding betreft, kan het zijn dat de patiënt geheugenverlies heeft geleden rondom de tijd van het ongeval.

Behandeling hersenschudding

Een hersenschudding moet vanzelf weer overgaan door veel rust. Tegen de pijn helpen simpele pijnstillers. De kleinste dingen kunnen patiënten al hoofdpijn bezorgen: een tv, hard geluid of fel licht. Beperk het aantal prikkels van buitenaf zoveel mogelijk. Het is niet zo dat mensen met een hersenschudding compleet in isolatie moeten. Het is alleen niet verstandig om meteen weer aan het werk te gaan met een dosis pijnstillers. Het genezingsproces duurt dan veel langer. Met een lichte hersenschudding kun je vaak na enkele weken weer normaal functioneren, maar ook dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid rust die je hebt genomen. Een zwaardere hersenschudding kan langer duren; tot een half jaar. De klachten die komen kijken bij trauma aan het hoofd kunnen ook nog langer aanhouden. Denk aan evenwichtsproblemen, concentratieproblemen en problemen met het zicht.

Blijvende schade bij een hersenschudding

Bij een zware hersenschudding kan het letsel enkele maanden tot een half jaar duren. Langer is niet gebruikelijk. Mocht de patiënt schade hebben opgelopen aan de hersenen, dan is er na een jaar weinig kans op verbetering. Slecht zicht of psychische klachten kunnen dan blijven. Het is daarom belangrijk dat je iemand met een hersenschudding de eerste 24 uur na het ongeluk goed in de gaten houdt. Waarschuw eventueel de huisarts.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021