Excite

Leven met een hersentumor

Kanker in elke vorm is een verschrikkelijke ziekte, maar een hersentumor is misschien nog wel een tikje vervelender. Jaarlijks krijgen bijna duizend Nederlanders te maken met een hersentumor. Daarvoor zijn verscheidene oorzaken en zo niet nog meer verschillende behandelmethoden. Maar de vooruitzichten op genezing zijn doorgaans vrij slecht te noemen.

Wat is een hersentumor?

Een hersentumor is een gezwel in de hersenen dat bestaat uit kankercellen. Er zijn twee soorten hersentumoren aan te wijzen; het laaggradig glioom en het hooggradig glioom.

Laaggradig glioom

Het laaggradig glioom is een vorm van hersentumor die zich voornamelijk doet tonen onder jonge personen (tussen de 20 en 40 jaar). De tumor groeit relatief langzaam en heeft geen duidelijke grenzen. De tumor nestelt zich als het ware tussen de gezonde hersencellen in.

Hooggradig glioom

Het hooggradig glioom komt vaker voor bij het oudere deel van de hersenkankerpatiënten, vanaf 40 jarige leeftijd. Dit type hersentumor groeit veel ongeremder en sneller dan de laaggradige variant. Ook zijn de kankercellen in dit type tumor meer geconcentreerd op één plek.

Mogelijke behandelingen voor hersentumoren

Er worden verschillende behandelingswijzen toegepast in de genezing of vermindering van de hersentumor.

Operatie

Vaak wordt er eerst een operatie uitgevoerd om een definitieve diagnose te stellen. Ook kan er tijdens de operatie worden overgegaan in het verwijderen van de tumor. Dit is natuurlijk afhankelijk van de precieze locatie van de tumor, want de hersenen mogen absoluut niet beschadigen. Dat zou namelijk tot heel veel andere problemen kunnen leiden.

Bestraling

Bestraling en operatie gaan vaak hand in hand, maar omdat opereren niet altijd mogelijk is, kan bestraling als een op zichzelf staande behandelwijze worden gezien. De bestraling wordt gericht op de te verwijderen tumor. Niet alleen de kankercellen zullen sterven, ook gezonde cellen. Maar gezonde cellen herstellen beter dan kankercellen, waardoor de kans dat de hersentumor verdwijnt of in ieder geval vermindert zeker aanwezig is.

Chemokuur

De chemokuur is, in tegenstelling tot bestraling, niet op één plek in het lichaam gericht, maar beslaat het hele lichaam. Middels de chemokuur wordt geprobeerd de kankercellen als het ware te vergiftigen. De chemokuur valt ook gezonde cellen aan, maar zoals gezegd, herstellen deze beter.

Bijwerkingen

De behandelingen voor een hersentumor zijn niet niks en kennen dan ook vele nare bijwerkingen zoals haaruitval, sterk verminderde weerstand, braken, vermoeidheid en meer. En dat zonder garantie op genezing.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020