Excite

Herstel na beroerte wordt sneller te voorspellen

  • © Getty Images
Het is nu al binnen twee dagen te voorspellen of iemand na een beroerte weer zelfstandig zal kunnen lopen. Of iemand de gewone dagelijkse activiteiten weer kan uitvoeren, wordt binnen drie dagen bekend. Eerder waren daar tenminste één tot twee weken voor nodig. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het promotieonderzoek dat Janne Veerbeek uitvoerde.

Elk jaar worden meer dan 45.000 mensen in Nederland getroffen door een beroerte. Zodra het acute levensgevaar hiervan geweken is, kan deze aandoening vaak tot chronische beperkingen leiden. Janne Veerbeek, die werkt als fysiotherapeute bij VUmc, stelt in haar promotieonderzoek dat het al na twee dagen mogelijk is om te voorspellen of de patiënt na een beroerte weer zal kunnen lopen.

Als patiënten op dag twee een goede zitbalans hebben en weinig uitval, dan is de kans om weer zelfstandig te kunnen lopen maar liefst 98 procent. Voor mensen die dit niet hebben, is de kans op lopen in de toekomst zo'n 27 procent. Uiteraard blijft het volgens Veerbeek belangrijk om regelmatig metingen te blijven verrichten, omdat er in de voorspelling natuurlijk ook altijd een bepaalde foutmarge zit.

Volgens Veerbeek is al binnen drie dagen te voorspellen in hoeverre een patiënt in de toekomst weer de alledaagse dingen kan uitvoeren. Hiervoor was in het verleden ook meer tijd nodig. Om dit te voorspellen zijn vooral de leeftijd en de mate van bepaalde neurologische functies van belang. Een essentiële factor is bijvoorbeeld verlamming van de arm. In alle gevallen blijft fysiotherapie belangrijk. Dit zorgt voor bewezen verbeteringen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021