Excite

Het Anti-Placebo Effect

Het placebo-effect kennen we: Als je gelooft dat een medicijn gaat werken, dan kan het goed zijn dat je je beter gaat voelen ondanks de afwezigheid van werkzame stoffen. Gek genoeg heeft onderzoek aangetoond dat het omgekeerde ook geldt: Mensen die verwachten dat een medicijn niet gaat werken kunnen de werkzaamheid daadwerkelijk beïnvloeden.

Wetenschappers uit Duitsland en Engeland deden hier de afgelopen jaren onderzoek naar. Uit hun resultaten blijkt dat als patiënten niet geloven dat een krachtige pijnstiller hun van hun pijn gaat afhelpen, dit ook daadwerkelijk afdoet aan het nut van die pijnstiller.

De wetenschappers onderwierpen hun testpersonen aan hersenscans. 'De scans vertellen ons dat de patiënten delen van hun brein aan- en uitschakelen door verwachtingen – positieve en negatieve,' zei Irene Tracy van de Oxford Universiteit.

Volgens Tracy, die de leiding over het onderzoek had, is het brein in staat om de effecten van een medicijn flink op te peppen of teniet te doen. De testpersonen kregen een pijnprikkel te verwerken, waarbij ze moesten aangeven wat het niveau van de pijn was op een schaal van 1 tot 100.

Zonder pijnstilling was de gemiddelde score 66. Via een infuus werd er vervolgens een pijnstiller toegebracht, zonder dat de patiënten het wisten. Hierdoor viel het pijnniveau terug naar 55. Wanneer de patiënten daadwerkelijk werd verteld dat ze een pijnstiller toegediend kregen viel hij zelfs naar 39.

Het vreemde was dat de score onmiddellijk weer opliep als de patiënten dachten dat het toedienen van de pijnstiller was gestopt. Mocht je binnenkort een aspirientje slikken, geloof er dan flink in. Dan helpt het beter.

Afbeelding: Flickr, gebruiker e-magine Art

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021