Excite

‘Het ouderschap is géén pretje’

Uit recent onderzoek blijkt dat het ouderschap helemaal niet zo’n pretje is als veel ouders anderen – en zichzelf – willen laten geloven. Het emotionele voordeel weegt voor velen niet op tegen de lange nachten en de financiële lasten, zo concludeerden wetenschappers. Om de keuze voor kinderen dan toch te rechtvaardigen, overdrijven ouders de voordelen van het ouderschap.

Volgens veel ouders is het hebben van kinderen de ultieme levensvervulling. Kinderen worden gezien als de bron van geluk, tevredenheid en trots. In de werkelijkheid blijkt dit echter helemaal niet zo rooskleurig te zijn, zeker niet in deze tijd, waarin kinderen vooral veel geld kosten en eigenlijk niet zoveel opleveren.

Voor het onderzoek werden twee groepen ouders ondervraagd; een groep die alleen de kosten van het hebben van kinderen te zien kreeg en een groep die niet alleen de kosten te zien kreeg, maar ook meer informatie over hoe kinderen hun ouders juist weer ondersteunen als ze ouder zijn. De eerste groep bleek het krijgen van kinderen te idealiseren, terwijl de tweede groep daar geen last van had. Ook bleek de eerste groep aan te geven dat ze graag meer tijd door zouden willen brengen met hun kinderen en dat ze meer plezier haalden uit de tijd die ze samen hadden.

Inmiddels zijn verschillende onderzoeken tot dezelfde conclusie gekomen en blijkt duidelijk dat de verminderde ‘economische waarde’ van kinderen ervoor zorgt dat ouders hun emotionele waarde gaan overdrijven.

Afbeelding: Flickr, gebruiker darin moran

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020