Excite

Last van de hitte? Voorkom uitputting

De meesten onder ons kunnen intens genieten van warme zomerdagen. Zon en warmte, daar worden we blij van. Maar wat als de hitte je teveel wordt? Voorkom hitte uitputting en zonnesteek! Hoe je je tijdens de hitte uitputting kunt vaststellen én het beste kunt voorkomen, lees je in dit artikel.

De symptomen van hitte uitputting

Met de warme zomerdagen kun je last krijgen van hitte uitputting zonder dat je er erg in hebt. Let dus goed op de volgende symptomen van zonnesteek en hitte uitputting voordat je het ernstig wordt!

De eerste verschijnselen van zonnesteek zijn bleek zien en veel zweten. Ook hoofdpijn, duizeligheid en braken kunnen in dit eerste stadium optreden. Vervolgens kan de persoon last krijgen van spierkrampen, een snelle oppervlakkige hartslag, en een verstoorde motoriek. Soms valt de persoon zelfs flauw.

Wanneer er niet op tijd gehandeld wordt in het geval van hitte uitputting, kan de uitputting zelfs overgaan in een hitteberoerte. Snel handelen dus!

Wat te doen bij uitputting van de hitte?

Wanneer je hebt vastgesteld dat een persoon wel eens last kan hebben van hitte uitputting, zijn er een aantal dingen die je moet doen. Ten eerste, zorg ervoor dat de persoon uit de warmte geraakt, het liefst in een koele, schaduwrijke omgeving. Let er ook op dat de persoon niet te veel beweegt, hoe stiller hij of zij is, des te beter. Het klinkt misschien raar, maar pas ook op met koude dranken. Koude drankjes kunnen de hitte uitputting versterken. Geef de persoon dus liever drankjes, zoals water of melk, op kamertemperatuur. Zie je geen verbetering in de toestand? Bel dan met 112!

Hitte uitputting voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en dat geldt ook voor hitte uitputting. Je kunt dit voorkomen door niet te lang in de volle zon te zitten. Probeer ook niet te actief te zijn met warm weer, zeker wanneer je dit niet gewend bent. En uiteraard is voldoende vocht binnenkrijgen ook een must. Pak bij warm weer dus altijd een flesje water mee!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020