Excite

Wat je moet weten over de ziekte van Hodgkin

De ziekte van Hodgkin is een nare ziekte, die vernoemd is naar Thomas Hodgkin. De ziekte is ook wel bekend onder de naam lymfklierkanker. Wie aan deze ziekte lijdt, heeft last van een ontregelde celgroei in de lymfekliercellen, de Hodgkin-cellen om precies te zijn. Dat kan allerlei andere organen aantasten. Deze vorm van kanker komt niet vaak voor en de kans op genezing is groot.

Mannen lopen meer risico

De ziekte van Hodgkin komt het vaakst voor bij mannen, meestal als zij tussen de 20 en 35 jaar oud zijn. Na een leeftijd van ongeveer 50 jaar komt de ziekte bijna niet meer voor. Waar de ziekte vandaan komt is niet duidelijk; over de oorsprong is maar weinig bekend.

De symptomen zijn wel helder. Zo hebben patiënten vaak last van een zwelling van de lymfklieren, hebben ze regelmatig last van koorts, gewichtsverlies, overmatig zweten, jeuk, sterke vermoeidheid en een vol gevoel in de buik. Het kan zijn dat je last hebt van één van de symptomen, je kunt ook last hebben van een combinatie.

Diagnose Hodgkin

Natuurlijk kunnen deze klachten ook een andere oorsprong hebben. Voor er een diagnose gesteld kan worden, zullen eerst verschillende onderzoeken worden gedaan. Denk hierbij aan een bloedonderzoek, een urine-onderzoek, een CT-scan, een beenmergonderzoek en een röntgenfoto.

Ook komt het voor dat artsen een klier verwijderen, om op die manier te kijken of er daadwerkelijk sprake is van de ziekte van Hodgkin. Als dat zo is, kan behandeld worden met radiotherapie, immunotherapie of chemotherapie. Als de ziekte terugkeert is het in sommige gevallen ook mogelijk om een stamceltransplantatie uit te voeren. Dit kan met eigen cellen, maar ook met donorcellen.

Non-Hodgkin

De ziekte van Hodgkin dient niet verward te worden met Non-Hodgkin. Die ziekte is vergelijkbaar, maar betreft andere lymfekliercellen dan de Hodgkin-cel. De symptomen, behandeling en wijze van diagnose stellen komen wel vrijwel geheel overeen met de ziekte van Hodgkin. Voor beide ziekten is het wel zaak er vroeg bij te zijn, om uitzaaiingen zoveel mogelijk voor te zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019