Excite

Hoe gezond is pure chocolade?

Wetenschappers kunnen het maar niets eens worden of pure chocolade nou gezond is of niet. Onderzoek toont verschillende resultaten aan en totdat er duidelijkheid is over het effect van pure chocolade, zetten wij de voor- en nadelen voor je op een rij.

Chocolade goed voor gezondheid

Chocolade bevat ingrediënten die goed zouden zijn voor de gezondheid. Zo geeft het je lichaam snelle energie na lichamelijke inspanning. Ook bevatten onbehandelde cacaobonen krachtige antioxidanten zoals flavanolen en procyanidinen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast zou pure chocolade helpen bij hart- en vaatziekten, door een kleine hoeveelheid teobromine en cafeïne dat je zenuwstelsel stimuleert en je hartslag en ademhaling helpen ontspannen.

Negatieve kanten aan chocolade

Ander onderzoek benadrukt vooral de negatieve eigenschappen van pure chocolade. Zo zit het goedje vol met suikers en vetten, die juist helemaal niet goed zijn voor je lichaam. Bovendien bevat chocolade veel te veel calorieën om gezond te zijn. Bescherming tegen hart- en vaatziekten biedt chocolade dus al helemaal niet. Ondanks dat eerder onderzoek aantoonde dat een dagelijks stukje pure chocolade de kans op een hartziekte tot 37 procent zou verminderen.

Tegenstrijdig

Tegenstrijdige geluiden dus, als het gaat om pure chocolade. Onze tip? Chocolade past prima in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Net als bij alle soorten voeding geldt natuurlijk dat overdaad schaadt. Het feit blijft dat chocolade veel calorieën en vet bevat, maar op zijn tijd kan het echt geen kwaad om van een stukje chocolade te genieten. Maar preventief pure chocolade eten tegen een hartziekte is niet zo verstandig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021