Excite

Hoe het kan dat borsten steeds groter worden

Borsten worden steeds groter. Niet alleen door siliconen of state-of-the-art string-implantaten, ook borsten waar geen plastisch chirurg bij is geweest nemen toe in omvang. De lingeriefabrikant Bravissimo heeft inmiddels een beha met cupmaat L op de markt gebracht.

Er is geen eenduidig antwoord, maar vet speelt een grote rol in het verhaal. Volgens professor Michael Blum, borstkankerspecialist, gaat vet 'net zo veel in borsten zitten als in heupen of dijen. We hebben te maken met een obesitas-epidemie en in dat licht zijn groter wordende vrouwenmaten niet verrassend,' zei hij tegen de Daily Mail.

Toch zijn grote borsten niet alleen te wijten, of te danken natuurlijk, aan vet. Marilyn Glenville is diëtiste, gespecialiseerd in vrouwelijke hormonen en gezondheid. Zij is van mening dat het hormoon oestrogeen, dat zorgt voor borstvorming in de pubertijd, de verantwoordelijke is. Tegenwoordig worden borstvergrotingssuppelemten gebruikt waar oestrogeen inzit. Bovendien zijn jonge vrouwen vandaag de dag kinderen van de eerste generatie anticonceptiepil-gebruikers, waar het hormoon ook inzit.

Een heel wetenschappelijke verklaring dus. Verder zegt Glenville dat deodorant en cosmetica gebruik slecht is voor de borsten. Chemicaliën uit die producten worden via de huid opgenomen en de diëtiste vind het niet ondenkbaar dat borsten daardoor groter worden. Ten slotte zegt Glenville dat de levensstijl van tegenwoordig, waarin minder wordt bewogen en gesport dan vroeger, een factor zou kunnen zijn.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Bikini Open

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021