Excite

Hoe tikt jouw biologische klok?

We hebben allemaal een biologische klok: een soort natuurlijk ritme dat wordt ingegeven door onze hersenen en dat ervoor zorgt dat we bijvoorbeeld ’s morgens of ’s avonds veel beter kunnen werken. Amerikaanse onderzoekers hebben zich verdiept in de biologische klok en deden een aantal opmerkelijke ontdekkingen.

Zo wisten ze vast te stellen dat ochtendmensen hun beste tijd beleven rond 9 uur ’s morgens, terwijl dit tijdstip voor avondmensen op 9 uur ’s avonds ligt. Ochtendmensen voelen zich eigenlijk de hele dag hetzelfde, terwijl avondmensen echt het gevoel hebben dat ze op gang moeten komen. Zij voelen zich steeds beter naarmate de dag vordert.

Een opvallende ontdekking was dat de zenuwactiviteit in de ruggengraat bij zowel ochtend- als avondmensen in de loop van de dag toenam. Dit is opmerkelijk, omdat eerder gedacht werd dat deze activiteit bij ochtend- en avondmensen zou verschillen.

De onderzoekers willen nu gaan kijken of er mogelijkheden zijn om avondmensen in ochtendmensen te veranderen. Erg gemakkelijk zal dat niet zijn; de biologische klok is namelijk geen verzinsel, maar een systeem dat stevig in je hersenen is opgenomen. De hersenen sturen op gezette tijden het lichaam aan en zorgen er dus voor dat je op een bepaald moment moe wordt of juist op een bepaald moment wakker wordt.

Voorlopig is dan ook het advies niet te wachten op de uitkomsten van het vervolgonderzoek van de Amerikaanse wetenschappers, maar gewoon je best te doen het beste te halen uit jouw ideale ritme!

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021