Excite

Zo genees en voorkom je hoesten

Hoesten kan op twee manieren: productief en niet-productief. Productief hoesten is een manier om slijm uit de keel te halen, zodat adem halen makkelijker wordt. Niet-productief hoesten heeft die functie niet. Het zorgt er juist voor dat de keel en luchtwegen geïrriteerd kunnen raken, waardoor je steeds moet blijven hoesten.

Oorzaken van hoesten

Hoesten kan op verschillende manieren veroorzaakt worden en heeft altijd te maken met de slijmvliezen. Die kunnen worden aangetast door een virus, maar ook door rook, bepaalde stoffen of gewoon stof in een besloten omgeving. Wie eenmaal hoest, kan dit verhelpen door hoestsiroop te nemen, honingdropjes te eten of thee met honing te drinken. Ook het slikken van vitaminetabletjes kan helpen.

Oorzaak wegnemen

Bij een productieve hoest levert het bestrijden van het hoesten vaak ook direct de oplossing. Het laatste slijm kan worden afgevoerd, waarna het hoesten niet meer nodig is. Bij niet-productieve hoest - ook wel kriebelhoest genoemd - is dat niet het geval en dient de oorzaak weggenomen te worden. Hierbij kun je denken aan stoppen met roken, niet bij rokers in de buurt komen, een mondkapje dragen als je in aanraking komt met stof, enzovoorts.

Kun je niet direct een oorzaak aanwijzen, maar weet je wel zeker dat je last hebt van niet-productieve hoest? Dan kan dit ook veroorzaakt worden door spanningen of door een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Voor dat laatste kun je eventueel een test laten doen door de huisarts. Die kan precies zien welke stoffen je beter kunt mijden. Dit is vooral handig als de kriebelhoest om onverklaarbare reden steeds terugkomt.

Ook naar de huisarts

Ga ook naar de huisarts als het hoesten langer dan drie weken aanhoudt, als je last hebt van benauwdheid en als het maar niet minder wordt. Ook bij het ophoesten van bloed of bloederig slijm, of als je het idee hebt dat het komt door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen is het belangrijk zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021