Excite

Hoge bloeddruk: de voorbode van hartproblemen?

Dood gaan we allemaal, maar bij de helft van de overlijdens gaat het om hartproblemen. Een onderliggende oorzaak kan zijn: hoge bloeddruk. Dit probleem komt heel veel voor. Ga maar eens na in je directe omgeving. Opvallend daarbij: in 90% van de gevallen gaat het om 'hoge' of 'te hoge' bloeddruk. Er zijn maar weinig mensen die kampen met een 'lage bloeddruk'. De kans dat je bloeddruk verhoogt, hangt ook samen met het ouder worden. Een gemiddelde 'gezonde' bloeddruk is maximaal 140/90. Als ideaal streefgetal geldt  120/8.

De stille dood?

Dit klinkt akelig, maar het is wel zo. Als hoge bloeddruklijder ben je immers niet ziek en je krijgt geen alarmsignalen van je lichaam dat je bloeddruk boven de 140/90 zit. Dit betekent dat je, als je je niet af en toe laat controleren, niet eens weet of kunt weten dat je te hoog zit. Het kan de aanstuurder zijn van een hartaanval. Vandaar de link met 'stille dood' als de afloop fataal is. Zoals uit die andere wetenschap: meten is weten!

Wat doe je er zelf aan?

Gezond leven is advies nummer één. Levenslang pillen nemen, staat op twee. Vaak lees je ook andere gezondheidstips. Zo zou het eten van knoflook goed zijn tegen hoge bloeddruk. Of watermeloen, walnoten, twee porties aardappelen per dag enzovoorts. De meningen veranderen ook: men heeft jaren aangenomen dat te veel koffie de bloeddruk verhoogt. Uit een recente Amerikaanse studie blijkt nu dat er juist geen verband is tussen cafeïne en te hoge bloeddruk.

Wat kan de arts doen?

Verder komen er geregeld nieuwe inzichten en behandelmethoden in het nieuws. Bij sommige patiënten helpt medicatie niet. Voor hen is er de nieuwste techniek: 'nierdenervatie'. Daarbij worden de nierzenuwen geblokkeerd door warmtegolven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021