Excite

Hoge bloedsuikerspiegel door vet eten en koffie

Na het eten van een vette maaltijd, gevolgd door een kop koffie, kan je bloedsuikerspiegel tot gevaarlijke hoogtes stijgen. Dat is de uitkomst van een Canadees onderzoek. Alleen het eten van vet is al voldoende om je bloedsuiker te laten stijgen; drink je een kop koffie wordt het effect zelfs verdubbeld.

Bij het onderzoek werd de proefpersonen een drankje voorgeschoteld, waarin vetmoleculen genaamd lipiden zaten. Op die manier werd het eten van vet voedsel nagebootst. Een paar uur later kregen ze een drankje met veel suiker. Normaal gesproken maakt het lichaam dan insuline aan om de suiker uit het bloed te halen.

Maar doordat de proefpersonen eerst vet hadden binnengekregen, reageerde het lichaam veel slechter op het suikerdrankje. De bloedsuikerspiegel was maar liefst 32 procent hoger dan normaal. Niet verstandig dus om heel vet te eten. Maar er was nog een opvallend, en misschien nog wel schadelijker, resultaat te noteren.

Want wanneer de proefpersonen ook nog eens zoveel cafeïne binnenkregen als in twee koppen koffie zit, raakte hun lichaam helemaal van slag. De communicatie tussen de hersenen en de organen werd ernstig verstoord en de bloedsuikerspiegel steeg met maar liefst 65 procent. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan op termijn leiden tot diabetes. Volgende keer dus maar een kopje cafeïne-vrije koffie na het eten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker revkev7

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020