Excite

Honderden vaccins Mexicaanse griep weggegooid

Hoewel het vaccin tegen de Mexicaanse griep schaars is en nog slechts aan enkele groepen mensen wordt uitgedeeld, dreigen er toch honderden vaccins in de prullenbak te verdwijnen. Het Nederlands Vaccin Instituut levert de vaccins namelijk alleen uit per honderd, ook als er veel minder nodig zijn!

Verschillende bedrijven en instellingen, onder andere in de gezondheidszorg, kregen een oproep om de vaccins te bestellen, ook de kleinere bedrijven en instellingen. Als zij minder dan honderd vaccins wilden bestellen, kregen ze te horen dat ze per honderd zouden worden uitgeleverd. De vaccins die niet gebruikt hoeven te worden konden volgens het Nederlands Vaccin Instituut worden weggegooid of gedeeld met andere instellingen of bedrijven.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid worden de vaccins tegen de Mexicaanse griep alleen per honderd verstuurd, omdat er per doosje van 100 maar één bijsluiter is. Die bijsluiter kan er niet uitgehaald worden, omdat de garantie op een open doosje vervalt. Eenvoudigweg een kopie van de bijsluiter meesturen met ieder vaccin is blijkbaar geen mogelijkheid.

Instellingen die minder dan 75 vaccins nodig hebben worden door de woordvoerder dan ook verzocht om waar mogelijk samen te werken. Samen komen ze wellicht wel aan honderd doses, waardoor het aantal weg te gooien vaccins tot een minimum beperkt blijft. Toch wordt verspilling niet uitgesloten en gaan zowel het ministerie als het NVI er vanuit dat er vaccins overblijven die weggegooid moeten worden. Terugsturen is geen optie; overgebleven vaccins worden niet teruggenomen.

Afbeelding: Flickr account NathanF

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021