Excite

Honger stimuleert je reukorgaan

Heb je honger? Dan is de kans groot dat je meer ruikt. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat het hormoon dat onze eetlust opwekt er ook voor zorgt dat we meer geuren kunnen opmerken. Het gaat hier om ghreline, een hormoon dat in de maag wordt aangemaakt en zich in de brein bindt.

De wetenschappers vermoeden dat ghreline een onderdeel is van het proces dat ons helpt om eten in de omgeving op te merken. Bovendien vermoedt onderzoeker Jenny Tong dat het die informatie weer linkt aan het regelen van het lichaamsgewicht en de stofwisseling. Deze conclusie trok ze naar aanleiding van een test bij ratten, die ghreline in hun brein kregen. De dieren bleken vervolgens veel meer te snuffelen dan de ratten zonder ghreline. Bovendien vermeden de ghreline-ratten water dat naar ziektes rook, terwijl ‘gewone’ ratten dat niet of minder deden.

Het onderzoek bestond ook uit tests op mensen en zij reageerden heel anders op het hormoon. Proefpersonen die ghreline toegediend hadden gekregen, bleken dieper te ademen dan de mensen die dat niet hadden gekregen. Opvallend genoeg veranderde het hormoon niets aan de invulling van de geur; dingen roken niet lekkerder of minder lekker door de toediening van ghreline. De perceptie veranderde dus niet.

Afbeelding: Flickr account ^@^ina

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020