Excite

Hoofdpijn door slaaptekort

Hoofdpijn is vervelend. Het kan de planning van je dag behoorlijk door de war halen. Vaak is hoofdpijn snel opgelost met een pijnstiller, maar soms hangt hoofdpijn samen met slaaptekort. Vroeg naar bed, afspraken afzeggen en rust nemen, is het beste advies voor dit type hoofdpijn, dat eigenlijk een vorm van spanningshoofdpijn is.

Wat is spanningshoofdpijn?

De naam doet vermoeden dat het gaat om een hoofdpijn die optreedt bij bijvoorbeeld stress. Het gaat hier echter om een hoofdpijn die door gespannen spieren tot stand komt. Denk daarbij aan de spieren in de nek en het achterhoofd, maar ook rond de ogen zitten spieren die overspannen kunnen raken. Hoe de hoofdpijn precies ontstaat is onbekend, maar een slaaptekort kan één van de oorzaken zijn. De spieren in je hoofd krijgen dan niet voldoende rust.

Spanningshoofdpijn oplossen

Spanningshoofdpijn kan in veel gevallen worden opgelost door meer rust te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met dit type hoofdpijn niet voldoende slapen. Lang achter een computer werken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de spieren in je gezicht moeilijk kunnen ontspannen. Daardoor komt hoofdpijn opzetten. Ook een slechte houding heeft effect op de spierspanning in je nek en hoofd. Slapen zorgt voor een betere ontspanning van deze spieren.

Slaaptekort oplossen

Hoofdpijn kan dus vaak worden opgelost met slapen. Daarvoor moet het slaaptekort worden opgelost. Hoofdpijn door slaaptekort kun je verminderen door 's avonds laat niet te computeren of tv te kijken. Ook fel licht kan voor een slaaptekort zorgen. Bouw je activiteiten langzaam af als je naar bed wilt gaan. Probeer ook een vast slaapritme op te bouwen door rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.

Bijslapen?

Het heeft voor de bestrijding van hoofdpijn geen zin om na een kort nachtje bij te slapen in de volgende nacht. Dit haalt de regelmaat uit je slaapritme en zorgt voor hoofdpijn. Een slaaptekort kan beter voorkomen worden dan genezen. Plan je slaaptijden, wees niet bang om een keer iets af te zeggen en zorg voor 7 uur slaap per nacht. De hoofdpijn zal dan vanzelf minder worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020