Excite

Hoogopgeleiden weer aan het jobhoppen

Ruim 75% van de hoogopgeleiden slaat weer aan het jobhoppen. Na twee jaar stilstand en een nieuw dieptepunt in de loyaliteit naar de huidige werkgever, wordt weer uitgekeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit blijkt uit een onderzoek van YER.

Met name de vakantieperiode lijkt een keerpunt te zijn; sindsdien kijken hoogopgeleiden nog serieuzer naar nieuwe carrièremogelijkheden. In de afgelopen twee jaar gebeurde dat wat minder, omdat de economische crisis de mogelijkheden op de arbeidsmarkt wat beperkter. Bovendien waren de meeste mensen blij om aan het werk te zijn. Die zekerheid wilden ze niet zomaar opgeven.

Ook speelt mee dat de huidige werkgever inmiddels niet meer zo aantrekkelijk is: aanhoudende reorganisaties, weinig mogelijkheden voor promoties, opleidingen en trainingen en bezuinigingen op uitjes en secundaire arbeidsvoorwaarden zorgen ervoor dat de loyaliteit jegens de werkgever toch wel tot een dieptepunt gezakt is. Er is dan ook weinig dat mensen nog bij hun oude baas houdt.

Nu wordt daarom weer actief uitgekeken naar een nieuwe baan met meer mogelijkheden. Social media en internet worden hier veelvuldig bij gebruikt. Wie er in slaagt om een nieuwe baan te vinden, kan daar financieel veel op vooruit gaan. Wie flexibel werkt en vaak van baan wisselt, lijkt er op vooruit te blijven gaan. Het salaris wordt steeds hoger en de kennis blijft ook goed op peil. Dat laatste maakt juist die werknemers nog waardevoller, waardoor het salaris kan blijven stijgen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Furryscalyman

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021