Excite

Hooikoorts, wat te doen?

De lente is voor iedereen een feest, planten en bomen beginnen te groeien en lammetjes in de wei. Helaas kunnen mensen met hooikoorts niet ten volle genieten van het seizoen. Maar liefst vijftien tot twintig procent procent van de Nederlanders lijdt aan deze allergie voor pollen of stuifmeel, van grassen, planten of bomen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem van het lichaam op stuifmeel uit de lucht. Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie. Alleen wanneer er voldoende specifiek stuifmeel in de lucht zit, krijgen hooikoorts patiënten een reactie. Een directe link van hooikoorts met hooi bestaat niet echt: de naam verwijst enkel naar het hooiseizoen.

Hooikoorts symptomen

Tijdens een hooikoortsaanval kan een hooikoorts patiënt last krijgen van loopneuzen, niesbuien, jeuk en rode ogen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van hooikoorts. Ook hoofdpijn, vermoeidheid en een opgezwollen keel zijn hooikoorts klachten. In ernstige gevallen kampen hooikoorts patiënten met een bloedneus, gesprongen aders in de ogen, pus in de ogen en overgevoeligheid voor licht. Oorpijn kan ook voorkomen, doordat de slijmvliezen door pollen worden aangetast en daardoor voor verstopte oren zorgen.

Hooikoorts behandelen

Hooikoorts is helaas een allergie die niet te genezen is. Wel wordt de pollengevoeligheid vaak minder erg. Mensen ouder dan 55 hebben vrijwel nooit meer last van hooikoorts. Behandeling bestaat vooral uit het vermijden van pollen. Dit gaat het best door het weerbericht in de gaten te houden met de bijbehorende hooikoortsverwachting. Toch het huis uit tijdens een risicodag? Wacht tot na een regenbui. De lucht is dan schoongespoeld. Draag een zonnebril om de ogen te beschermen tegen pollen. Veel buiten geweest? Was dan je haar voor het slapengaan om te voorkomen dat je pollen via je kussen in je gezicht krijgt.

Hooikoorts medicijnen

Hooikoorts is in de meeste gevallen te bestrijden met medicijnen, zoals een antihistaminicum dat de symptomen bestrijdt. Afhankelijk van de plek waar de hooikoorts toeslaat kun je kiezen voor oordruppels, neusspray of tabletten met antihistaminicum. Hooikoorts bestrijden kan ook door middel van desensibilisatie. Dit is een langere behandeling die de overgevoeligheid voor pollen kan verminderen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021