Excite

Horizontale strepen maken slank

Wil je er ook wel wat slanker uitzien? Kies je kleding dan zorgvuldig. Horizontale strepen blijken je een stuk slanker te doen lijken. Dat is opvallend nieuws, want eerder werd altijd gedacht dat horizontale strepen mensen juist dikker maakten.

Volgens perceptie-expert Peter Thompson van de Universiteit van York maken strepen die dwars over het lichaam lopen je voor het oog veel slanker. Hij baseerde zijn onderzoek op het onderzoek van Hermann von Helmholtz, die in de 19e eeuw al twee gelijke vierkantjes maakte, met verticale strepen op het ene vierkantje en horizontale strepen op het andere vierkantje. Dit experiment liet zien dat het vierkantje met de horizontale strepen langer en dunner leek te zijn dan het andere vierkantje. Hierdoor luidde Helmholtz’ aanbeveling voor dames: het dragen van horizontale strepen.

Dr. Thompson gaf aan dat er verschillende experimenten waren uitgevoerd met vierkantjes en foto’s van vrouwen met horizontale strepen en verticale strepen en daaruit bleek dat horizontale strepen je echt niet dikker maken. Sterker nog, als ze ook maar enig effect hebben, dan is het dat ze je optisch slanker maken. Hoe dit komt is volgens Thompson nog niet helemaal duidelijk, maar hij denkt dat het komt omdat horizontale strepen een beeld meer 3D maken en meer diepte geven, waardoor de breedte ogenschijnlijk vermindert.

Afbeelding: Flickr account Darwin Bell

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020