Excite

Hormonale grillen voor menstruatie zichtbaar in hersenen

In de periode voor de menstruatie hebben de meeste vrouwen last van hormonale schommelingen, die leiden tot chagrijn, stress en somberheid. Dat deze klachten niet tussen de oren zitten, blijkt na nieuw onderzoek. Wetenschappers kwamen er namelijk achter dat de hormonale grillen ook te zien zijn in de hersenen.

Onderzoekster Lindsey Ossewaarde ondervroeg voor haar onderzoek vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruikten. Tijdens hun menstruatiecyclus scande ze de hersenen van de vrouwen en hierbij ontdekte ze dat bepaalde delen van de hersenen actiever werden net voor de menstruatie zou beginnen. De toegenomen activiteit was vooral te zien in de gebieden die de emoties reguleren.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat vrouwen vlak voor hun menstruatie minder spanning konden verdragen. Bovendien kregen vrouwen veel meer zin in bepaalde dingen, zoals winkelen, schoonmaken, eten en seks. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met het systeem van motivatie en beloning. Een activiteit uitstellen waar je zin in heeft, wekt motivatie op en zorgt voor energie.

Tot slot werd duidelijk dat de hersenen van vrouwen op een bepaald moment tijdens de menstruatie echt volledig verschilden van die van mannen. Tot nu toe worden mannen vaak gebruikt voor onderzoek naar de hersenen, maar uit dit onderzoek blijkt dat dat niet altijd tot representatieve resultaten leidt.

Afbeelding: Flickr account mark sebastian

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020