Excite

Huidkanker: nummer één in Nederland

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit type kanker wordt per jaar naar schatting bij zo'n 36.000 Nederlanders vastgesteld, dat is bijna honderd personen per dag. Reden te meer om je te verdiepen in deze ziekte, want hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op genezing.

Soorten huidkanker

Huidkanker is er in verschillende soorten. Allereerst Actinische Keratose. Dit is het voorstadium van huidkanker en is te herkennen aan ruwe, schilferende plekjes op de huid. Vaak zijn ze lichtrood of bruinachtig van kleur en hebben een ruw, witgeel oppervlak op de huid.

De tweede vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom (BCC). Dit is een vrij ongevaarlijke vorm van huidkanker, die vrijwel nooit uitzaait. Er bestaan wel verschillende vormen van BCC, zoals oppervlakkig of groeiend. Het is daarom ook bij deze vorm belangrijk om goed in de gaten te houden hoe de huidkanker zich ontwikkelt.

De derde vorm heet plaveiselcelcarcinoom en is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze kankersoort kan uitzaaien naar de lymfeklieren en andere vitale organen in het lichaam. De vierde en laatste soort huidkanker is melanoom. Deze vorm herkennen we het beste als een afwijkende moedervlek, die groeit tot kwaadaardige tumor. Het is de meest levensbedreigende huidkanker, omdat uitzaaiingen veel sneller ontstaan dan bij andere soorten huidkanker.

Herken huidkanker

Omdat huidkanker niet binnen één dag ontstaat, is het belangrijk om jezelf regelmatig te controleren. Door je huid goed te inspecteren kun je eerder veranderingen opmerken. Experts raden een volledige lichaamscheck aan om de twee maanden. Vraag eventueel iemand ander som hulp als je niet goed op je rug of onder je haar kunt kijken. Raadpleeg bij twijfel meteen de huisarts.

Risico huidkanker

Mensen met een lichte huid hebben meer kans op huidkanker dan mensen die snel bruin worden. Als je vroeger veel door de zon verbrand bent, loop je eveneens een hoger risico. Mensen met veel moedervlekken moeten ook extra waakzaam zijn. In principe kan iedere vorm van huidkanker genezen worden, mits je er op tijd bij bent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021